Mekan Osmanlıca ne demek?
Arapça makān مكان kelimesinden alıntıdır; bu kelime, “varoluş, varoluş yeri, pozisyon” anlamına gelen kwn kökünden gelmektedir.
Eski dilde mekan ne demek?
Yazıda yazma dosya adı “uzay” olarak tanımlandığından, yazının tamamında “uzay” yerine “uzay” kavramı kullanılmıştır. parlayan evrendir.
Peykân ne demek Osmanlıca?
Peykân kelimesi Farsça kökenli bir kelime olup Türkçe karşılığı “okun ucundaki sivri demir parçası”dır. Kelimenin eş anlamlısı “temren”dir. Devellioğlu peykân’ın anlamını “sap, uç, okun ucundaki sivri demir” olarak vermiştir.
Vaddı mekan ne demek?
Çünkü dış mekan da insanlara hitap ediyor, iç mekanı çözüyoruz; dış mekanda gürültü, trafik ve çevre sorunları ortaya çıkarsa planlama tamamlanmamış oluyor. Mekan bir bütün, tüm çevresel unsurları içeren insan odaklı bir alan.
Mekanet ne demek?
Güç, kuvvet, kudret, nüfuz.
Kekan ne demek?
Kubbealtı Sözlük (ﻛﺸﺎﻥ) sıf. (Farsça keşān, keşі kökünden, “çekmek”) Çeken, zorla alan kişi.
Mekan ne demek edebiyatta?
Edebiyatta ve daha dar anlamda romanda “mekân öğesi”nin ne olduğuna ve ne olmadığına bir bakalım: Mekân, Arapça bir kelime olup genel olarak kişinin içinde yaşadığı ortamı, bulunduğu yeri ifade eder.
Eski dilde salon ne demek?
Eski Yüksek Almanca sal (“oda, ev, giriş holü”), Eski İngilizce sæl (“oda, salon, şato”), Eski Kilise Slavcası село (selo, “avlu, köy”) ve Litvanyaca sala (“ada”) Eski Yüksek Almanca sal (“oda, ev, antre”), Eski İngilizce sæl (“oda, salon, şato”) kelimeleri Eski Kilise Slavcası село (selo, “avlu, köy”) ve Litvanyaca sala (“ada”) ile akrabadır.
Yer ve mekan aynı mı?
Genel olarak mekân kavramının soyut olarak algılanan bir boşluktan ibaret olduğu, yer kavramının ise insan deneyimlerine ev sahipliği yapan mekânlar olduğu kabul edilen bir yaklaşımdır.
Peyhan ne demek?
Şairler peykan kelimesini gerçek anlamının dışında da kullanmışlardır: “Okun ucundaki keskin demir parçası, temren.” Bu anlamın dışında peykân kelimesinin farklı şekillerde kullanımına rastlarız. Aşık ve onun güzellik unsurları klasik Türk şiirinin temel yapısını oluşturur.
Eflâk ne demek Osmanlıca?
Eflak – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ˀaflāk أفلاك “uçuşlar” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve flk kökünden gelir. Bu kelime, Afˁāl ölçüsünde Arapça falak “tekerlek, özellikle gök küresinin tekerleği” kelimesinin çoğuludur.
Sirket ne demek Osmanlıca?
Şirket kelimesi Arapça kökenlidir, “ş r k” mastar köküne sahiptir ve şeriket ve şürket formlarında da kullanılır. Kelimenin gerçek anlamı “ortaklık”tır, yaygın olarak kullanılan şekli “şirket”tir.
Mekan eski Türkçede ne demek?
Arapça makān مكان “yer, konum, kapsam, mekan, varlık” anlamına gelen ve Arapça kwn kökünden gelen kelimeden türemiştir.
Tay mekan nedir?
Tasavvuf terimi, takipçinin şu anki halini ifade eder. Nesnenin işgal ettiği yer uzaydır. Hz. Terim, Peygamber’in Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya ve oradan da cennete olan yolculuğunu ifade eder.
Karma mekan nedir?
Karma kullanım, aynı binada farklı kullanıcıların bir arada bulunması anlamına gelir. Örneğin, aynı binada konut ve perakende veya ofis ve perakende. Günümüzde popüler bir tür, perakende seviyesinin (restoran seviyesi) üzerinde 5 kat bulunan konut alanlarıdır (apartmanlar). Bir diğer neden ise perakende seviyesinin üzerinde ofis alanıdır.27.02.2023Karma kullanım, aynı binada farklı kullanıcıların bir arada bulunması anlamına gelir. Örneğin, aynı binada konut ve perakende veya ofis ve perakende. Günümüzde popüler bir tür, perakende seviyesinin (restoran seviyesi) üzerinde 5 kat bulunan konut alanlarıdır (apartmanlar). Bir diğeri ise perakende seviyesinin üzerinde ofis alanıdır.
Mezin ne demek Osmanlıca?
Mezin Kürtçede “büyük” anlamına geliyor.
Tadilat ne demek Osmanlıca?
(ﺗﻌﺪﻳﻼﺕ) i. (Ar. ta’dіl ve ta’dіlāt çoğul eki -āt ile) değişir [Tekil olarak da kullanılır].
Mesam ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺸﺎﻡّ) i. (Ar.şemm’den Meşāmm “koku almak”) Koku alma organı, burun: Fasl-ı bahâr-âsâ geldi nâ-geh meşâmm-ı âlemi / Muattar ser-be-ser ol gonca-i bâğ-ı ümîd yaptı (Nedim) .
Osmanlıca ev ne demek?
Osmanlı Devleti’nde evlere Konak, Menzil, Hâne, Beyt ve Dam adları verilirdi.